wymiana rozrządu Gdansk gdzie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin Bogiel
    Classic
    • 2011
    • 4

no cóż ja zaczynam miesiąc trzema nockami wiec mnie nie będzie a szkoda :|
  • lukasz83
    Classic
    • 2010
    • 6

witam poszukuje dobrego warsztatu na terenie trojmiasta musze wymienic rozrzod jaki bedzie koszt tego do octavi 1,9 tdi 96KW wraz z pompo.
    Z gory dzieki za odpowiedz

Komentarz

• Juras73
      Classic
      • 2010
      • 8

Proponuję jednak serwis autoryzowany. Mylę,że u Groblewskiego w Sopocie mają najbardziej doświadczonych mechaników. Masz pewność że zrobią wszystko ok. Największym błędem przy wymianie rozrządu to kupienie części samemu i oddanie do mechanika na wymianę z swoimi częściami. Jeśli pęknie pasek, stanie któraś rolka lub napinacz to wtedy nie ma winnego. Mechanik twierdzi że część była wadliwa a w sklepie z częściami twierdzą że mechanik źle napiął pasek lub za mocno dokręcił rolkę.
      Nie muszę mówić z czym wiąże się zerwanie lub przeskoczenie paska rozrządu.
      Konkludując: Rozrząd.. tylko w stacji Autoryzowanej !!
      Inne przypadłości - nie koniecznie.

Jacek
      Octavia Combi ASZ 170 KM 390Nm

Komentarz

• rob555
        Rider
        • 2006
        • 748

Juras73.....a widzales kiedys zle ustawiony rozrzad po ASO?
        Bo ja tak...i poprawialismy po wielu "ASO" nie tylko rozrzady.
        Pozatym mozna kupic ORGINALNE czesci a nie zamienniki i takie tez polecam klientom.
        pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
        hybrydowe wtryski i turbiny
        programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
        www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 10996
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Juras73
          Proponuję jednak serwis autoryzowany.
          :?
          niektórzy mają kota z tymi ASO
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Rozrząd.. tylko w stacji Autoryzowanej
            Juras73, a może jakoś uzasadnisz swoje przekonanie?
            ja powiem wprost- wymienię rozrząd w ASO tylko z jednego powodu-żeby mieć ten diabelny stempelek i uniknąć głupich pytań ze strony nabywcy jak będę sprzedawał auto
            nijednokrotnie jest tak, że w ASO są gorsi mechanicy niż w innych warsztach- wynika to z dość dużej rotacji "fachowców", kiepskich wynagrodzeń i chyba braku odpowiedzialności za ewentualną spartoloną robotę
            co do ASO-nie chodzi mi tylko o Skodę- piszę ogólnie na temat tzw. "Autoryzowanych" serwisów a ponieważ przerobiłem już auta róznych marek więc mam wieloletnie doświadczenie w tym temacie :roll:
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• jimw
              Ambiente
              • 2009
              • 228

Jak na razie nie widzę odpowiedzi na pytanie autora wątku, a sam jestem jej ciekaw...
              Jest:
              O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
              Była:
              O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
              O1 1998, 1.6 AEE + LPG

Komentarz

• Juras73
                Classic
                • 2010
                • 8

Sorki że tak długo ale były inne zajęcia

Dlaczego rozrząd w serwisie Autoryzowanym ? A no dlatego że przez 12 lat pracy w takim serwisie napatrzyłem się na spartaczone wymiany rozrządów ze skutkiem śmiertelnym (dla silnika oczywiście a głównie dla głowicy i zaworów) Najczęstsze babole: błędne ustawienie rozrządu, zły naciąg paska, nie wymienione wszystkie rolki tylko napinacze, nie wymienione śruby w pompie (są jednorazowe) zbyt mocno dokręcona rolka napinacza ( tak przy okazji rob555 wiesz jakim momentem należy dokręcać napinacz), kończąc na nie wymienionej pompie wody. Jak wspomniałem przez 12 lat pracy była 1 (słownie jedna) usterka przeskoczenia rozrządu po wymianie w ASO którym pracowałem. Dealer na swój koszt wyremontował kolesiowi silnik i dorzucił serwisy za 1000 zł. To jest bardzo istotny argument. ASO zawsze w sytuacji sporu z klientem będzie dążyło do porozumienia się ponieważ pomimo że są to prywatne firmy są oceniane i nadzorowane przez Skodę Auto Polska.
                Ja wiem że posypią się na mnie gromy że jestem stronniczy. Nadmieniam że od 4 lat już nie pracuję w ASO zmieniłem branże i obojętne jest mi to czy ktoś wymieni rozrząd w ASO czy u mechanika w garażu. Od tamtej chwili przerobiłem pare samochodów nowych i używanych i serwisując je utwierdziłem się w moim przekonaniu:
                Rozrząd w ASO pozostałe rzeczy wedle uznania. Oczywiście prywatnie pozostałem wierny Skodzie.

A jeszcze jedno . Często słyszałem jak ludzie którzy wymienili rozrząd po za ASO byli informowani (przez mechaników którzy wymieniali im rozrząd ) że po wymianie rozrząd należy wymienić po 60 000 km bo tylko fabryczne wytrzymują 90-120 tyś(zależy od silnika). Bzdura i naciąganie klienta. Rozrząd wymieniony w ASO na oryginalnych częściach wytrzymuje tyle ile nowy zamontowany na tzw pierwszym montażu w fabryce.

Komentarz

• pleban
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 580

gdzieś tu były moje wypociny jak przy wymianie kompletnego rozrządu w ASO zażądali przy kasie 500 PLN więcej niż się umawialiśmy (wycena pisemna w łapie)
                  Podejście - płać i sp......

Rozrząd wymienił mi fachowiec - PAn Matczak w Gdańsku na Wałowej, w innej Skodzie wymienili w Rumii na Górskiej

Tak więc nie podawaj kontrargumentu o totalnych amatorach, bo wiadomo, że i tacy są, ale statystycznie łatwiej o to w ASO (paradoksalnie), gdzie uczeń dostanie Twój samochód do wprawek w zawodzie
                  była O1 1,6 102 KM
                  była O1 1,9 TDI 90 KM
                  była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                  był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                  jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen

Często słyszałem jak ludzie którzy wymienili rozrząd po za ASO byli informowani (przez mechaników którzy wymieniali im rozrząd ) że po wymianie rozrząd należy wymienić po 60 000 km bo tylko fabryczne wytrzymują 90-120 tyś(zależy od silnika)
                    Juras73, a ja przy przeglądzie 90Tkm zostałem poinformowany przez serwis że oni(nie SAP czy SKODA ale to konkrtne ASO) zalecają wymianę rozrządu- na moje pytanie co na to producent okazało się, że producent zaleca przy 150Tkm
                    więc jak to się ma do fachowości?
                    czy może to po prostu lekkie naciągactwo?

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Zoltar
                      Rider
                      • 2005
                      • 722

Słyszałem lepsze historie z rozrządami robionymi w ASO, w których wymieniamy był tylko pasek... Pozostałe elementy robiły kolejne 90 kkm

Jak to mówią, wolny rynek :wink:
                      www.soft-car.pl
                      www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                      - Wyłączanie DPF
                      - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10918
                        • Fiat

lukasz83, ja robiłem jak miałem OI ASZ w tym warsztacie:
                        EuroWarsztat to sieć około 200 niezależnych serwisów samochodowych w Polsce i 6571 oddziałów w dwudziestu krajach. Znajdź swój warsztat!

wprawdzie wbity z aso nie masz, ale na pięczątce, którą też wbijają w książke serwisowa po wymianie widnieje specjalizacja vw, audi i skoda więc następny właściciel nie powinien się czepiać. tdików robią masę.
                        do roboty nie miałem zastrzeżen, fachowa obsługa , auto zrobione na umówiony czas.
                        ja zrobiłem na tej zasadzie: kompletny rozrząd kupiłem oryginalny i pompe wody kupiłem w hurtowni motoryzacyjnej armapol w gdyni, polecam też autopatnera ewentualnie. i w tym warsztacie zleciłem wymianę za części i ich robotę wyszło mi coś lekko ponad 900 zł , ale to było na wiosne zeszłego roku. możesz zadzowić i zapytać ile wyjdzie z ich częściami jak Ci się nie chce latać po hurtowaniach. zakład polecam na wymianę rozrządu.

Komentarz

• Juras73
                          Classic
                          • 2010
                          • 8

Zapewniam cię, że uczeń w ASO nie dostanie wymiany rozrządu, ponieważ w 99 % ASO mechanicy są na prowizji i każdemu z nich zależy aby dostać wymianę rozrządu.

:lol: To nie są czasy Polmozbytu !!!

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10918
                            • Fiat

a takie małe OT jak auto po gwarancji to bym sobie to ASO odpuścił, chyba że ktoś robi tam za pół ceny to ok

Komentarz

• Juras73
                              Classic
                              • 2010
                              • 8

do sew1981. Jasne że tak. Upieram się głównie przy rozrządzie reszta to kwestia zasobności portfela.

Komentarz

• Juras73
                                Classic
                                • 2010
                                • 8

do piotrek_gdy.
                                Swego czasu w silnikach szczególnie 1.8 T 150 Km ale i innych również pomimo zaleceń producenta o wymianie paska po 150 tyś paski wytrzymywały 90-100 tyś. Skoda jako centralaw Polsce nie przyznawała się do tego ponieważ skończyło by to się akcją przywoławczą lub warsztatową . Pracownicy w serwisie ASO mając doświadczenie proponowali takie wymiany przy wcześniejszym przebiegu.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen

w silnikach szczególnie 1.8 T 150 Km
                                  mówisz o odległych czasach z początku lat 2000 w np O1

no ale tu mamy diesla "nowej generacji" :wink: i nikt na świecie nie proponuje takich cudów z własnej woli
                                  przecież to nie jest interes SAP tylko ASO żeby częsciej wymieniać rozrząd zwłaszcza w aucie po gwarancji
                                  akurat tak sie pechowo składa, że kupiłem swoje auto w Niemczech(z tego powodu np walczyłem z SAP o uznanie gwarancji pojazdu-ale o tym było w innym watku) więc wysłałem maila z zapytaniem do dealera od ktorego auto było kupione- powiedział, że to jakaś bzdura i oni jako Skoda.de nie zalecają takowych cudów
                                  w ramach ciekawostki jak działają akcje serwisowe moge ci powiedzieć, że jak przyjechałem na I przegląd do polskiego ASO odnotowano wykonanie u mnie akcji serwisowej polegającej na przeprogramowaniu radia Bolero/Swing
                                  problem tylko w tym, że ja mam NEXUSA więc była to totalna bzdura
                                  a więc z racji wieku i faktu, że mam wieloletnie doświadczenia z ASO róznych marek sceptycznie podchodzę do ich nieomylności i patrzę na fascynację ASO z przymróżeniem oka :diabelski_usmiech
                                  przeciez Polak potrafi

Komentarz

• Juras73
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 8

wykonałem telefon i faktycznie w silnikach BKD rozrządy wytrzymują 150 tyś.
                                    Mieli tylko 2 przypadki że korby wyszły bokiem przy 100 000 km ale najprawdopodobniej były chipowane.
                                    Ja z ASO Skody mam dobre doświadczenia ale daleko mi do fascynacji Trzeba wierzyć i kontrolować no i wybrać odpowiednie ASO.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 7723
                                      • Volkswagen

w silnikach BKD rozrządy wytrzymują 150 tyś
                                      a nie mówiłem

wybrać odpowiednie ASO
                                      z tym jest duuuzy problem
                                      z groblem wiążą mi się raczej niemiłe wspomnienia, plichta gdańsk :kciukminus , natomiast plichta w gdyni i wejerowie może być
                                      ale stara NKWDowska zasada- "dowieriaj no prowieriaj" :diabelski_usmiech

Komentarz

• wojtek.kamierczak
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 4

Co ile kilometrów powinno się wymieniać pasek w oktawii 1.9 110koni
                                        wojtek

Komentarz

• Juras73
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 8

napisz oznaczenie silnika, która wymiana i poprzednia (jeśli była) gdzie była robiona w ASO czy w warsztacie .

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

ja bym nie przeginał i w tdi - obojętnie jakim na wszelki wypadek w polskich warunkach robił wymianę rozrządu kompletnego co 90 tyś.km. i z głowy

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

a z tym ASO naprawde nie ma co się napalać na ten rozrząd, uwazam ze w dobrym warsztacie zrobią też profi robote.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

sew1981, zwłaszcza od kiedy Marek&company odeszli od Plichty i otworzyli swój warsztat na Dickmana 15 w Gdyni

polecam

Komentarz

• sew1981
                                                  RS
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 10918
                                                  • Fiat

piotrek_gdy, a od Grobla JR też parę dobrych osób odeszło i robi własną robotę więc omijam ASO szerokim łukiem i innym też radzę

Komentarz

Pracuję...